Az Európai Unió diákjai 2021 augusztusától nem jogosultak tandíjtámogatásra – jelentette be az Egyesült Királyság kormányának nevében Michelle Donelan felsőoktatásáért felelős miniszter. Állunk az újabb kihívások elébe. Tudjuk, hogy a legkiválóbb magyar diákok eredményei a világ legjobb egyetemein fognak érvényesülni Anglián innen és túl – nyilatkozta a hírt kommentálva a Milestone Intézet három alapítója.

A miniszter által a mai napon kiadott nyilatkozat szerint, „az EU-ból való kilépésről szóló döntésünket követve, az EU, az Európai Közösség és Svájc állampolgárai már nem jogosultak az Egyesült Királyság állampolgárait megillető (home-fee) tandíjra, valamint a 2021-22-es tanulmányi évben kezdődő egyetemi alapképzések, posztgraduális vagy egyéb felsőoktatási képzések pénzügyi támogatására [diákhitelt folyosító] Student Finance England-től.”

A University College London egyetem provosztja már januárban jelezte, hogy a legtöbb EU diákot befogadó egyetem kész alternatív forrásokat találni arra, hogy továbbra is kedvelt célpontja lehessen az egyetem az Európai Unió tehetséges diákjainak. Jogosnak éreznénk tandíjkedvezményt biztosító támogatást adni [EU-s diákoknak] –  nyilatkozta a Financial Times-nak Michael Arthur a University College London provosztja. Ha beüt a teljes Brexit, másféle módokon, ösztöndíjakon keresztül fogják az elitegyetemek bevonzani a külföldi tehetségeket, mert ugye brain drainről van szó – nyilatkozta a döntést megelőzően Léderer Dániel a Milestone Intézet igazgatója a Forbes-nak. Még áprilisban jelentette be a University of London, hogy a Wizz Air vezérigazgatójáról elnevezett Váradi-ösztöndíj 400 millió forintos ösztöndíjjal fogja támogatni az egyetem távoktatási programjait.